FAQ

Hoe werkt het?

In onze webshop kunt u een analyse kopen (met en zonder verzendmateriaal). Daarna krijgt u van ons een e-mail met uw ordernummer en instructies. Daarin staat precies hoe u uw materiaal naar ons stuurt voor onderzoek. Na ontvangst van het materiaal doen wij onderzoek, waarvan u de onderzoeksresultaten per e-mail terugkrijgt. De asbestanalyse wordt conform de NEN 5896 gedaan in ons eigen geaccrediteerde laboratorium in Woerden.

Kan ik het monster ook zelf verpakken?

Ja, dat kan door het bestellen van ons standaard analysepakket (hier zit geen verpakkingsmateriaal bij. Het versturen van asbestmonsters via de post kan alleen onder een aantal voorwaarden. Dit is voor zowel uw veiligheid, als die van de postbode. U moet het monster dubbel en luchtdicht verpakken (bijvoorbeeld in een monsterzakje). Stop het monster samen met het gekregen ordernummer en ingevulde orderformulier in een stevige envelop met een asbestlogo erop. Zo is uw pakket altijd herkenbaar en kan het met gepaste voorzichtigheid behandeld worden. Let op: u loopt hier wel een risico. Als u het materiaal niet goed verpakt en de envelop scheurt tijdens de verzending, bent u zelf aansprakelijk voor de eventuele gevolgen (zoals asbestbesmetting).

Waaruit bestaat een verzendpakket?

Een verzendpakket bestaat uit monsterzakjes, een Tyvek asbestenvelop en het invulformulier. Met een verzendpakket kunt u het monster op een professionele manier verpakken en verzenden.

Kan ik het monster ook langs brengen?

Dat kan zeker. Wij ontvangen graag wel van tevoren een telefoontje van u. Ook hiervoor geldt dat wij binnen 24 uur de uitslag van het onderzoek gereed hebben.

Wanneer ontvang ik de uitslag van mij asbestanalyse?

U krijgt het analyseresultaat binnen 24 uur na ontvangst van het monster in ons laboratorium. Het analysecertificaat sturen wij u per e-mail toe.

Ik heb meerdere monsters die ik wil laten onderzoeken. Hoeveel asbestanalyses moet ik bestellen?

Eén asbestanalyse staat voor één monster. U bestelt dus voor bijvoorbeeld twee monsters, twee asbestanalyses.

Ik heb geen ordernummer gekregen, wat nu?

Dit is geen probleem. Zorg ervoor dat u uw naam en adres met het monster meestuurt.

Ik wil het asbest laten verwijderen, wat nu?

Wij kunnen u geen advies geven over het verwijderen van asbest. Raadpleeg daarvoor een asbestinventarisatiebureau. U kunt ons natuurlijk wel vragen naar een erkend bureau.

Welke asbestsoorten zijn er allemaal?

Van de zes hoofdvormen van asbest zijn er drie op enige schaal toegepast: chrysotiel, amosiet en crocidoliet, die ook bekend zijn als respectievelijk witte, bruine en blauwe asbest.

Is er verschil in gevaarlijkheid van de verschillende asbestsoorten?

Blootstelling aan asbest is altijd gevaarlijk.

Hoe kan asbest het lichaam binnenkomen?

Door de microscopisch kleine vezels in te ademen. Deze vezels kunnen in de lucht zweven.

Wat is het effect van asbest op mijn gezondheid?

Asbestvezels kunnen na inademing diep in de longen doordringen. Hier kunnen ze, vaak pas na jaren, longkanker of mesothelioom veroorzaken. De kans om kanker te krijgen door asbest ligt aan de hoeveelheid ingeademde vezels en de duur van blootstelling. Meer informatie vind je op de officiele website van de overheid.

De Europese Commissie biedt een platform voor online geschillenbeslechting aan, die u hier kunt vinden http://ec.europa.eu/consumers/odr/. Consumenten hebben de mogelijkheid om dit platform te gebruiken voor de beslechting van geschillen.